Gezocht: proefpersonen voor onderzoek naar tinnitus (oorsuizen)

Voor onderzoek naar tinnitus zijn wij op zoek naar proefpersonen met én controle-proefpersonen zonder tinnitus (oorsuizen).

Doel

Het doel van het onderzoek is het ontwikkelen van een objectieve test voor tinnitus. Mensen met tinnitus (oftewel oorsuizen) horen geluiden die er niet zijn. In het onderzoek wordt gekeken of het als je tinnitus hebt moeilijker wordt om zachte geluiden van buiten te detecteren als die lijken op het tinnitusgeluid. Zo’n test zou gebruikt kunnen worden om de luidheid en sterkte van tinnitus te meten, wat gebruikt zou kunnen worden om het effect van een behandeling voor tinnitus beter te meten.

Deelnemers

We zoeken gezonde volwassenen, Nederlandstalig, met geen of een licht gehoorverlies. Voor de deelnemers met tinnitus zoeken we mensen die tinnitus hebben die klinkt als een toon (niet als een ruis) en die in beide oren of in het hoofd wordt gehoord.

Het onderzoek

Voor deelnemers met tinnitus wordt het onderzoek tijdens twee verschillende bezoeken uitgevoerd bij de afdeling KNO van het Erasmus MC te Rotterdam. Tijdens het eerste bezoek zal er een hoortest (audiogram) en een vragenlijst over de tinnitus worden afgenomen, en worden er een aantal testjes gedaan om de tinnitus te matchen. Dit zal ongeveer 1,5 uur duren. Tijdens het tweede bezoek zullen er nog een aantal testen worden afgenomen om de tinnitus te matchen. Daarna zal heel precies de hoordrempel worden gemeten op de tinnitus-frequentie en een andere frequentie. Vervolgens wordt de drempel van uw gehoor gemeten door de elektrische activiteit in de hersenen te meten. Hierbij worden 4 elektroden op uw schedel geplakt en krijgt u via een hoofdtelefoon korte geluidjes te horen. In totaal zal het tweede bezoek ongeveer 2,5 uur duren.

Voor controle-proefpersonen zal het onderzoek in 1 bezoek worden uitgevoerd. Er zal een hoortest (audiogram) worden afgenomen, vervolgens volgt er nog een hoortest gedaan waarbij op twee frequenties de precieze hoordrempel wordt gemeten. Vervolgens wordt de drempel van uw gehoor gemeten door de elektrische activiteit in de hersenen te meten. Hierbij worden 4 elektroden op uw schedel geplakt en krijgt u via een hoofdtelefoon korte geluidjes te horen. In totaal zal het onderzoek ongeveer 2,5 uur duren.

Meedoen?

Heeft u interesse in deelname of wilt u meer weten over het onderzoek? Neem dan contact op per email of per telefoon. Wij sturen u graag meer informatie toe.

Prof. dr. J.G.G. Borst, Arts-neurowetenschapper, Erasmus MC.

Dr. ir. A. Goedegebure, Audioloog-onderzoeker KNO, Erasmus MC

Contactgegevens:

E-mail: tinnitusonderzoek@erasmusmc.nl

Telefonisch via secretariaat neurowetenschappen: 010 – 704 3309.